.
.

25.06.2008

Kanser tedavisinde büyük gelişme

Yıllardır Beklenen Gelişme


İngiliz araştırmacılar, ilk kez sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücreleri yok eden bir tedavi yöntemi geliştirdiklerini duyurdu. 11 yıldır üzerinde çalışılan yöntemle, farelerde yumurtalık kanseri yok edildi; yöntemin şimdi akciğer, prostat ve göz tümörlerinde de etkili olması bekleniyor.

‘Organik palto’ çıkarılınca..

Yeni yönteme göre, hastaya vücudun doğal savunma sisteminin parçası olan antikorlar enjekte ediliyor. Mikropları ve kanser hücrelerini yok eden bu bağışıklık sistemi proteinleri organik bir yağla kaplanıyor; böylece ultraviyole ışınına maruz kalmadıkça tepki vermeyecek hale getiriliyor. Antikorların yapısıyla oynanarak, tümör hücreleri üzerinde aşırı etkili olan proteinlerde yuvalanmaları sağlanıyor. Doğrudan tümörlü bölgeye yerleşen antikorlar ve ‘gizli antikor’ denilen bu proteinler, üstlerindeki ‘organik palto’ ultraviyole ışınıyla yok edildiği anda harekete geçiyor.

Araştırmayı yürüten, New Castle Üniversitesi doktorlarından Colin Self, “Kanserde sorun, vücudun hastalığa tedavi edici cevap verememesi. Biz sistemi harekete geçirmenin yolunu bulmuş olduk. Antikorlar bölgesel etkilerini gösterecek ama umudumuz bunun tüm bağışıklık sisteminde etkili olabilmesi” diyor.

Halen piyasada kanser ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan, bu tür antikorlara dayalı 20 kadar ilaç bulunuyor. Bu teknik, ileride bu tedavilerden herhangi biriyle bir arada uygulanarak, tüm kanser türlerinin tedavisinde kullanılabilir.

Cilt kanserliler sırada

Self, bu noktada önemli olanın, tümörün üstüne ışın gönderebilme becerisi olduğunu belirtiyor. Tekniğin insanlarda uygulanması için birkaç yıl ve daha çok deneye ihtiyaç var. Uzmanlar, bir sonraki adımın cilt kanseri hastaları üzerindeki deneyler olacağını söylüyor.