.
.

8.07.2008

Bebeklerde görülen sarılık

Bebeklerde doğumdan sonraki günlerde ortaya çıkan sarılığa "Yenidoğan Sarılığı" adı verilir.

Yenidoğan sarılığı sık görülür mü?

Evet sık görülür.Zamanında doğan bebeklerin %60’ında,erken doğan bebeklerin %80’inde yaşamın ikinci-üçüncü günü başlayıp bir hafta kadar süren sarılık görülebilir

Sarılık nasıl gelişir?

Sarılık önce gözlerin beyazından başlar sonra bebeğin yüzü, gövdesi, kolları ve bacakları sararır. Yüzünde görülen hafifçe sarılık önemli değildir. Eğer sarılık bebeğin göbeğine kadar iniyorsa mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Yenidoğan sarılıklarının nedenleri nelerdir?

İlk gün başlayan sarılıklar çok önemlidir. Genellikle kan uyuşmazlığının belirtisidir. Anne negatif, bebek pozitif kan grubuna sahipse bu Rh uygunsuzluğu, anne O grubu bebek A veya B grubu ise bu ABO uygunsuzluğu olarak adlandırılır. Bu bebeklerde sarılık olştuğu takdirde kan tahlili yapılır, ışık tedavisi (Fototerapi) yada gerekirse kan değişimi uygulanır.

Bu durum önemli midir?

Sarılık nedeni olan bilirubin kanda çok yükselirse ve tedavi edilmezse bebeğin beyni geri dönüşümsüz olarak etkilenir.Beyin bir kere yüksek sarılığa bağlı olarak zarar gördüyse bu durumu düzeltmek için yapılabilecek hiçbir tedavi yoktur.Bu nedenle bebek sarardıktan sonra,doktor tarafından izleme alınması ve tedavi gerekiyorsa hemen uygulanması gerekir.

Unutmayın;

Bebeğin sarılığının derecesi ne olursa olsun 15 günü geçen sarılıklarda mutlaka doktora gidilmesi gerekir.

0 yorum: