Çocukta zeka geriliği (Mental retardasyon)
Çocukluk döneminin en sık rastlanılan kronik hastalıklarından biri olan zeka geriliği çocuğun yaşam performansında ciddi kısıtlamalara neden olur.
Zeka geriliği önemli derecede zeka ve davranış bozukluğu anlamına gelir.
Zeka geriliğinin nedeni ve oluşumu çok çeşitlidir.
Zeka geriliğinde tedavi :
* Şahısa özgüdür
* Çok boyutludur
* Çocuğun gelişim düzeyine göre ve
* Nedene göre değişir.
Zeka geriliğinin şiddetinin evreleri
Sınırda zeka geriliği (IQ : 68-83)
Düzgün konuşabilirler. IQ 69 üzerinde olanlar zeka geriliği kriterlerine uymamakla birlikte, eğitimsel problemlere hassastırlar. Böyle birçok çocuk özel sınıflarda özel ilgi ile yeterli fonksiyona sahip olurlar.
Hafif zeka geriliği (IQ : 52-67)
Bu grup daha önceden zeka geriliği olarak sınıflanan çocukların % 90 ’ını oluşturur. Çoğu özel sınıfta eğitime ihtiyaç gösterir. Uyum becerileri fazla olanlar yetişkinler gibi bağımsız hareket edebilirler.
Orta düzeyde zeka geriliği (IQ : 36-51)
Bu gruptaki çocukların eğitimsel amacı primer olarak maksimal düzeyde kendine bakım üzerinde yoğunlaşır.
Ağır zeka geriliği (IQ : 20-35)
Bu gruptaki çocuklar kendine bakım konusunda çok az şey öğrenirler. Basit konuşma becerileri vardır. Bütün hayatları boyunca çok fazla ilgiye gereksinim duyarlar.
Aşikar zeka geriliği (IQ < 20)
Bu gruptaki çocuklar tamamen gözlem ve bakıma muhtaç’tır. Kendine bakacak çok az beceriye sahiptirler. Çok azı tuvalet eğitimini öğrenebilir. Lisan gelişimi çok azdır.
Ne yapılmalıdır?
Zeka geriliği belirtilerinin farkedilmesi ailenin sorumluluklarının yön değiştirmesi anlamına gelir.Bu durumdaki çocukların özel eğitime tabi tutulması,hem hastanın hem de ailenin gelecek yaşamında özel önem taşır.
Profesyonel yardım alınması,özel eğitim sağlanması ve zeka geriliği düzeyine uyan bir yaşam tarzının belirlenmesi zeka geriliği yaşayan bireyin ve çevresindeki insanların hayatını kolaylaştıracaktır.
8.07.2008
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder