.
.

13.06.2009

Diabetes mellitus tip 1 & 2 kök hücre tedavisi

Diyabet tip1

Vücudun, Langerhans adacıklarındaki pankreatik beta hücrelerine otoimmün reaksiyonu ve sonuç olarak bu beta hücrelerin yıkımı derhal insülin eksikliğine yol açarak tip 1 diyabete neden olur.

Diabetes mellitus Tip 1 dejeneratif bir hastalık olup geleneksel olarak insülin enjeksiyonlarının kullanımı ile tedavi edilmektedir. Bu enjeksiyonlar kayıp hormonun yerini alır lakin çeşitli komplikasyonlara sahiptir. Hiperglisemi şu komplikasyonlara katkıda bulunan ortak bir faktördür:

* Kal ve damar hastalıkları
* Göz ve böbrek şikâyetleri
* Dolaşımın kötü olması
* Sinir hücre hasarı (nöropati)
* Diyabetik ayak
* Enfeksiyona hassasiyetin artışı
* Erektil Penis Fonksiyon Bozukluğu

Diyabet tip2

Tip 2 diyabet, erişkin yaşta başlayan veya insülinden bağımsız diyabet olarak bilinmektedir. Tip 2 diyabet genellikle 40 yaş üzerindekileri etkilese de günümüzde, bilhassa ailesinde diyabet hikâyesi olan daha genç yaştakileri de etkilemektedir.

Diabetes mellitus tip 2 en yaygın form olup diyabeti olan hastaların %85-90'ını etkiler. Uzmanlara göre tip 2 diyabeti olan hastaların yaklaşık üçte biri hastalıklarının farkında bile değildir. Eğer hastalık kontrol altına alınmazsa sonuçları (tıpkı tip 1 diyabette olduğu gibi) hayatı tehdit edebilir.

0 yorum: