.
.

2.06.2009

Efexor

Prepektüs Bilgileri:
Venlafaxine HCl,37.5 mg

Endikasyonları:

Anksiyete ile birlikte görülen depresyon dahil, ayakta veya yatarak tedavi gören hastalarda her tip depresyon tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyonları:

Venlafaksine aşırı duyarlığı olanlarda ve MAO inhibitörleri ile birlikte kullanımı kontrendikedir.

Uyarılar / Önlemler:
Mao inhibitörleri kullanımının kesilmesinin hemen ardından Efexor kullanımına başlanması ve Efexor kullanımının kesilmesini takiben hemen MAO inhibitörlerinin kullanımına başlanması ile bazıları ciddi olan advers reaksiyonlar bildirilmiştir. MAO inhibitörleri venlafaksin’e benzer frmakolojik özellikleri olan diğer antipresanlarla birlikte veya ardarda kullanım ile nöroleptik malignant sendroma benzer tremor bulantı,kusma, kasılma, hgipertemi ve baz

Yan Etkiler:
Venalfaksin kullanıma ağlı en sık görülen ve plasebo verilen hastalarda eşit sıklıkta görülmeyen yan etkiler , baş dönmesi ağız kuruluğu, Uykusuzluk, sinirlilik uyuşuklukgibi sinir sistemi şikayetleri, gastreointestinal şikayetler anormal ejakülasyon/orgazm, terleme ve kuvvetsizliktir sıkça görülen asdvers etkilerin oluşumu doza bağlıdır. Advers etkilerin şiddeti ve sıklığı genelikle tedaviye devam edilmesi ile azalır. Klinik çalışmalar sırasında hastaların enaz %3′ünde baş ağrısı, palpitasyon disepsi, diyare parestezi, gözde uyum bozukluğu ve idrtar sıklığı bildirilmiştir,.ancak bunların kesinikle venlafaksin tedavisinden kaynaklandığı söylanemez. Klinik çalışmalarda bazı hastaların venlafaksin bağlı olarak kan basıncında artma görülmüştür. tedavi edilmiş hipertansiyon veya başlangıçta yüksek kan basıncı olanlarda venlafaksin tedavisi ile daha fazla artış eğilimi görülmektedir. Çalışmalar sırasında venlafaksin ile tedavi edilen hastalarda %1′inden azındaa belirlirgin kilo artışı gözlenmiştir.

Etkileşimler:
Venlafaksin’in lityum ve diazepam dışında diğer santral sinir sistemi aktif ilaçlar ile birlikte kullanım riski sistematik olarak değerlendirilmemiştir Bu nedenle, venlafaksin ve bu tip iaçların kullanılması gerekli ise dikkatli kullanılmalıdır. Venlafaksin ve o-dv plazma proteinlerine %27 ve %30 oranında bağlanır, bu yüzden venlafaksin ve başlıca aktif metabolitinin proteine bağlanmasından kaynaklanan ilaç etkileşimleri beklenmez. Elektrokonvülsif terapi ile venlafaksin kullanımın yarı değerlendirilmemiştir.

Dozu Kullanma:
Mutaed doz bölünerek verilen 75mg’dır ( günde 2×37.5 mg) eğer birkaç hafta sonra daha fazla bir klinik düzenleme isteniyorsa, doz bölünerek verilebn 150 mg’a çıkartılabilir (2×75 mg/gün). Sürekli Etki İstenen Durumlarda : ileri derecede depresyonbu olan veya yatarak tedavi gören hastalarda sürekli etki isteniyorsa başlangıç dozu günde 2veya 3 defada bölünerek verilen 150mg’dır. Günlük doz daha sonra istenilen cevaba ulaşıncaya kadar her 2 veya 3 günde bir,50-75 mg yükseltilmelidir. Bundan sonra doz hastanın cevabı ve toleransına göre azaltılmalıdır. Tavsiye edilen maksimum günlük doz 375 mg’dır.Böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği olanlar düşük doz velafaksin almalıdır. Böbrek ve Karaciğer Yetmezliği Olan Hastalarda : Glomerüler filtrasyon hızı 30ml/dakikadan az olanlarda ve orta derecede karaciğer yetmezliği olanlarda %50 oranında azaltlmalıdır.Yaşlı Hastalarda : Yaşlı hastalarda yalnızca yaşlarından dolayı mutad dozda ayarlama yapılması tavsiye edilmez. ancak yaşlıların tedavisinde dikkatli olunmalıdır. Doz ayarlaması her hasta için ayrı yapılırken doz artırımında dikkatli olunmalıdır. İdame/Devam/Uzatılmış Tedavide : Doktor her hastada uzun-dönem venlafaksin tedavisinin yararını periyodik olarak değerlendirmelidir. Venlafaksin’in uzun süreli (12 aya kadar ) tedavide etkenliği österilmiştir.Bir hafta süreli terapi sonrasında dozun kademeli olarak azaltılması önerilir. 6 hafta veya daha uzun süre ile venlafaksin kullanan hastalarda doz, en az 1-2 haftada kademeli olrak düşürülmelidir.

Etken Maddesi: Venlafaksin HC

0 yorum: