REMERON ORAL 15 MG 66 ML SOLÜSYON
Nöropsikiyatrik —>>> Antidepresan
Etken Maddesi Mirtazapin
İthal, Beşeri bir ilaçdır.
Mitazapine, 15 mg/ml (Solüsyon ) , 30 mg (film tablet)
Prospektüs Bilgileri:
Endikasyonları:
Major depresyon epizodları.
Kontrendikasyonları:
Mirtazapine aşırı duyarlık.
Uyarılar / Önlemler:
Hekime danışmadan kullanılmamalıdır. Antidepresanların çoğu ile yapılan tedavi esnasında genelde granülositopeni ya da agranülositoz şeklinde kendini gösteren kemik iliği depresyonu bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar çoğunlukla tedavinin 4-6′ıncı haftasında ortaya çıkar ve tedavinin kesilmesi ile geriye döner. İlaç ile yapılan klinik çalışmalar sırasında nadir de olsa reversbl agranülositoz bildirilmiştir. Hekimler, ateş, boğaz ağrısı, stomatit veya diğer enfeksiyon belirtilerine benzer semptomlara karşı dikkatli olmalı, benzer septomlar görüldüğünde tedavi kesilmeli ve kan testleri yapılmalıdır.
Aşağıdaki hastalıklarda doz dikkatle uygulanmalı ve hasta düzenli olarak izlenmelidir;
- epilepsi ve organik beyin sendromu; klinik deneyler sonucunda ilaç ile tedavi gören hastalarda ataklar nadiren görülmektedir.
- hepatik veya renal yetmezlik
-ilati bozukluğu, anjina pektoris ve yakın zamanda geçirilmiş miyokard enfarktüsü gibi kalp hastalıkları; normal önlemler alınmalı ve birlikte kullanılan ilaçlar dikkatle uygulanmalıdır.
-düşük kan basıncı,
Diğer antidepresanlarda olduğu gibi aşağıdaki hastalıklarda dikkatli olunması gerekir:
-prostat hipertrofisine olduğu gibi miktürasyon bozuklukları ,
- akut dar açılı glokom ve intra-oküler basınç artışı,
- diabets mellitus.
Eğer sarılık meydana gelirse tedaviye son verilmelidir. Ayrıca tüm anti-depresanlarda olduğu gibi aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:
-şizofren veya diğer psişik bozukluğu olan hastalarda anti-depresan uygulaması ile psişik semptomlarda kötüleşme görülebilir, paranoid düşünceler şiddetlenebilir.
-manik-depresif psikozun depresif fazının tedavisi sırasında manik faza geçiş olabilir.
-intihar girişimi ihtimali göz önünde bulundurularak özellikle tedavinin başlangıcında hastaya sınırlı sayıda ilaç tableti verilmelidir.
-antidepresanlar bağımlılık yapmakla birlikte uzun süreli kullanımdan sonra tedavinin aniden kesilmesi sonucunda bulantı, baş ağrısı ve halsizlik görülebilir.
-Yaşlı hastalar, özellikle yan etkileri açısından antidepresanlara karşı daha hassasdırlar. İlaç kinik çalışmaları sırasında yaşlı hastalarda bildirilen yan etkiler diğer yaş gruplarına oranla daha sık olmamakla birlikte bu ana kadarki tecrübede sınırlıdır.
Gebelikte emzirme döneminde kullanımı: Gebelerde sadece kesin endikasyonunda ve risk/yarar dengesi göz önünde bulundurularak verilebilir. Mirtazapinin anne sütüne geçip geçmediği ile ilgili bilgiler, çocuğun karşılaşacağı riski ölçmek için yetersizdir.
Araba ve makina kullanma üzerine etkisi: İlaç konsantrasyon ve uyanıklık durumunu bozabilir. Antidepresan tedavisi gören hastalar araba sürme ve makine kullanma gibi tahlike potansiyeli olan ve uyanıklık ve konsantrasyon gerektiren işleri yapmaktan kaçınmalıdırlar.
Yan Etkiler:
Depresyonlu hastalarda doğrudan hastalıkla ilgili birtakım semptomlar görülür. Bu yüzden bazen hangi semptomların hastalığa hangilerinin ilaç tedavisine bağlı olduğundan emin olmak güç olabilir. İlaç tedavisi sırasında en çok bildirilen yan etkiler şunlardır:- iştah ve kilo artışı,-uyuklama/sedasyon, genelde tedavinin ilk haftaları içinde görülür. Nadiren aşağıdaki yan etkiler görülebilir:ortostatik hipotansiyon, mani, -konvulsiyon atakları, tremor, miyoklonüs,- ödem ve ödeme bağlı kilo artışı,- akut kemik iliği depresyonu, -enzim düzeylerinde artış, – serum transaminaz aktivitelerinde artış, -deri döküntüsü. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktorunuza başvurunuz.
Etkileşimler:
Mirtazipin alkolün santral sinir sistemini baskılayıcı etkisini artırabilir. İlaç tedavisi sırasında hastalara alkol alımından kaçınmaları önerilmelidir. – İlaç inhibitörleri ile birlikte veya bu ajanlarla tedavinin kesilmesinden sonraki iki hafta içinde kullanılmalıdır.- Mirtazipin benzodiazepinlerin sedatif etkilerini artırabilir. Bu gruba giren ilaçlar Remeron ile birlikte verildiğinde bu hususa dikkat edilmesi gerekir.
Dozu Kullanma:
Tabletler bir miktar sıvı ile yutularak alınmalı, çiğnenmemelidir. Yetişkinler: Tedavini başlangıç dozu günde 15 mg’dır. Optimal kilinik cevabın alınabilmesi için genelde dozun arttırılması gerekir. Efektif günlük doz genelde 15-45 mg arasındadır. Yaşlılar: Önerilen dozlar yetişkinler ile aynıdır. Yaşlılarda doz artımını tatminkar ve emniyetli bir cevap alınıncaya kadar hasta yakından izlenmelidir. Çocuklar: Çocuklarda ilac’ın güvenlik ve etkinliği belirlenmediğinden çocukların ilaç ile tedavisi önerilmez. Renal ve hepatik yetmezliği olan hastalarda: Mirtazapin klirensi azalabilir. Bu tür hastalara ialç verildiği zaman bu husus göz önünde bulundurulmalıdır. Mirtazipin 20-40 saattlik bir yarılanma ömrüne sahiptir ve dolayısıyla günde tek doz uygulaması uygundur. tercihen, yatmadan önce tek doz alınmalıdır. İlaç gün içinde eşit olarak bölünmüş dozlarda bir sabah bir akşam verilebilir. tedavi 4-6 ay boyunca ve semptomlar tamamen ortadan kalkıncaya kadar sürdürülmelidir. daha sonra tedavi doz giderek azaltılarak kesilebilir. Uygun doz verildiği taktirde tedaviye 2-4 hafta içinde olumlu cevap alınabilir. Yetersiz cevap halinde doz maksimuma kadar çıkarılabilir. İkinci bir 2-4 haftalık dönemden sonra cevap alınmıyorsa tedavi kesilmelidir.
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
MİRTARON 30 MG 14 FİLM TABLET
REMERON 30 MG 14 TABLET
MİRTARON 30 MG 28 FİLM TABLET
REMERON 30 MG 28 TABLET
0 yorum:
Yorum Gönder