.
.

5.06.2009

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın Anksiyete Bozukluğu



Eğer hastanın şikayetleri altı haftadan uzun süredir varsa ve kişinin normal yaşantısını sürdürmesini önlüyorsa ‘Yaygın Anksiyete Bozukluğu’ denir. Yaygın anksiyete bozukluğu belli bir nesneye, yere, organa, saplantılı düşünceye ya da zorlantıya odaklanmamış, organizmada yaygın ruhsal ve fizyolojik bunaltı belirtileri ile yaşanan bir bozukluktur.Bu anksiyete; huzursuzluk veya kendini tetikte hissetme, çabuk yorulma, konsantrasyon güçlüğü, irritabilite, kas gerginliği ve uyku bozukluğu belirtilerinden üçü ile birlikte bulunur. Kişinin yaşadığı bu sıkıntılar kişinin işlevselliğini bozar. Anksiyete durumu başka bir bozukluğa veya tıbbi bir duruma bağlı değildir



Anksiyetenin beyindeki kimyasal bir dengesizlikten kaynaklandığı düşünülmektedir. Kimyasal etkenlerin yanı sıra iş veya insan ilişkileri ile ilgili problemler, alkol yada uyuşturucu kullanımı gibi dış kaynaklı stresler de anksiyeteyi tetikleyebilir.



Anksiyete tedavisinde gevşeme ve nefes kontrolü, davranış terapisi ve antideprasan gibi bazı reçeteli ilaçlar kullanılmaktadır.

0 yorum: